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チョコ停防止のためにTo prevent short-term stoppages

〈チョコ停とドカ停〉<Choco-stop and Doka-stop>

〈チョコ停とドカ停〉<Choco-stop and Doka-stop>

チョコ停とはチョコっと停止の略。
なんらかのトラブルで生産ラインが短時間止まる事です。
それに対してドカ停とはドカっと停止の略。
工場の設備や機械、生産活動が長時間止まる事を言います。

"Choco-stop" is an abbreviation for "Chocotto-stop".
The production line will stop for a short time due to some kind of problem. On the other hand, "Doka-stop" is an abbreviation for "Dokatto-stop".
This refers to the suspension of factory equipment, machinery, and production activities for an extended period of time.

ドカ停は一度起きると生産活動に大きな影響を与えるため顕在化しやすいですが、チョコ停は短時間で復旧することや、復旧作業は現場作業者が行う事、さらに日常的・頻繁に起きることから顕在化せず見逃されていることが多いです。

Once a long-term stoppage occurs, it has a big impact on production activities, so it is easy to become obvious, but a short stoppage can be restored in a short time, the restoration work is carried out by on-site workers, and it occurs frequently on a daily basis. It often goes unnoticed and is overlooked.

しかしこの短時間のチョコ停が積み重なって設備稼働率の大幅な低下に繋がっていることが多く、また、自動運転設備が無人化できない最大の理由となっています。

However, these short-term stoppages often accumulate and lead to a significant drop in equipment utilization, which is also the biggest reason why automated driving equipment cannot be automated.

〈チョコ停の原因は?〉<What is the cause of the Choco-stop? >

〈チョコ停の原因は?〉<What is the cause of the Choco-stop? >

こういったチョコ停の原因は主にオぺレーターの操作ミス、機器の不具合、材料の不良です。このうちオペレーターの操作ミスと機器の不具合は自社サイドで予防することはできますが、材料の不良は自社では防ぐことはできず、いつ発生するかも予測できません。チョコ停のうち、材料に起因するものは50%以上というお客様もあります。具体的には振れ(曲がり)や、径公差・円筒度・真円度などの公差が広いため公差内でのバラツキによる材料の詰まり等です。

The main causes of these short stoppages are operator errors, equipment malfunctions, and defective materials. Of these, operator errors and equipment malfunctions can be prevented by the company, but material defects cannot be prevented by the company, nor can it be predicted when they will occur. For some customers, more than 50% of the Choco-stops are due to the materials. Specifically, the problems include runout (bending) and clogging of materials due to wide tolerances such as diameter tolerance, cylindricity, and roundness, and variations within the tolerances.

〈精研工業は材料に起因するチョコ停の撲滅に貢献します〉<Seiken Kogyo contributes to the eradication of short stoppages caused by materials>

〈精研工業は材料に起因するチョコ停の撲滅に貢献します〉<Seiken Kogyo contributes to the eradication of short stoppages caused by materials>

切削部品メーカー様からはよく、「そりゃ研磨材料を使いたいよ。仕事は楽だし、精度も効率も上がるから。でも材料単価が高くなるから使えない。」とお聞きします。
しかしチョコ停ロスを見える化してコストとして比較すると決して高くはありません。むしろ研磨材の方がトータルコストを低減することができます。

We often hear from manufacturers of machined parts, "Well, I would like to use abrasive materials. It makes the job easier, and improves accuracy and efficiency. But I can't use them because the unit cost of the material increases."
However, if you visualize the Choco-stop loss and compare it as a cost, it is not expensive at all. In fact, abrasive materials can reduce the total cost.

チョコ停ロスとは チョコ停に伴い発生する以下のような損失What is Choco-stop Loss? The following losses occur due to Choco-stop.

  • チョコ停による
    設備の停止時間
    ×
    時間チャージ

    Equipment stoppage time due to Choco-stop
    x
    time charge

  • 復帰作業にあたる
    人員コスト

    Personnel costs for reinstatement work

  • チョコ停に伴って
    出た不良品コスト

    Cost of defective products due to Choco-stop

これらをコストとして計算し、研磨材料とのコスト比較をしてみてください。研磨材料は決して高くはありません。
さらに人手不足の中で貴重な人材をチョコ停復帰に割いてもいいのか?もっと生産的な業務に時間を割いてもらう必要があるのでは?といった面もより大きなコストとして考える必要があるのではないでしょうか?

Please calculate these costs and compare them with abrasive materials. Abrasive materials are not expensive at all.
Furthermore, given the shortage of manpower, is it okay to allocate valuable human resources to resolve Choco-stop? Maybe your time needs to be spent on more productive tasks? Isn't it necessary to consider such aspects as larger costs?